tirsdag 25. mai 2010

Til ei lita Pippi


Jeg har sydd en liten omslagstrøye til ei lita nyfødt jente vi kjenner. Det er første gang jeg syr etter mønster fra Gynther-boka (Børnetøj du selv kan sy). Og enten var babyer på 70-tallet ganske mye bredere enn dagens babyer eller så har jeg misforstått mønsteret! Det siste er nok mest sannsynlig.. En siste mulighet er kanskje at modellen skal være sånn, men jeg synes i så fall at det er mer enn litt snålt. Det er liksom baksida som er for bred, foran er det jo bare overlappe mer. Jeg har tatt et bilde av den med brett bak, slik at den blir ca den bredden jeg ville hatt. Jeg må nok gjøre om dette. Typisk meg å tro blindt på mønsteret og ikke bruke fornuft før det er for sent. Størrelsen er str 3-6 mnd. Det herlige pippistoffet er fra Åhlens. Ellers s&s.

mandag 24. mai 2010

Jentene i litt nytt!


Har da sydd litt den siste uka, og selv om noe fortsatt venter på å bli ferdigstilt har jeg da noe å vise fram.
I går kveld lærte jeg noe nytt! Sydde vaffelsøm eller strikkliv for første gang. Det var både enkelt og morsomt. EllenSand har langt ut en veldig fin beskrivelse her (sykroken.net). Mønsteret til buksedressen derimot var noe herk! Jeg skjønner ikke hvorfor jeg kjøper mønster fra Stoff og stil! Men etter mitt makking ble jeg veldig fornøyd med den. Stoffet er deilig tynt litt kreppet bomullsstoff (s&s).

Åsa har endelig fått det lilla "elefantsettet" som har ligget og ventet på at jeg skulle finne en tvillingnål i sykaoset. Før det ventet det på min innsats. Fikk aldri rota meg til å ta mål av Åsa til ermer og bein. Men nå er det ferdig, og dette settet kommer hun til å kunne ha leeenge. Da jeg stod opp i dag tidlig fant jeg Eline i sofaen, iført Åsa sitt nye elefantsett! Hun hadde stått opp før oss og funnet nye klær i stua og trodde det var til henne! Litt kort i armer og bein og en smule tight, men det gikk på! Det passer likevel bedre til Åsa, men det er mye å vokse i. Sydd etter inspirasjon fra Heilt Spesiell. Mønsteret er eget, en mix av ottobre muksis tunika og meedom (toppen). Stoffene: elefanter fra jofotex, rosa interlock og deilig stødig velour fra jny-design.

tirsdag 18. mai 2010

TA-TA!!


Her er jakken til Åsa som jeg har hatt i tankene helt siden Ottobre 4/2009 kom. Jeg synes det lilla poplinstoffet med fugler og blomster er så herlig! Det heter Asian rain og er kjøpt hos tygpyssling.se. Siden jeg ikke hadde somla meg til å sy den før hadde jeg bestemt meg for at den skulle bli ferdig til 17.mai, og det ble den; kl 01.00 natt til 17.mai kunne jeg skru av symaskina. Må nok være mitt mest avanserte syprosjekt hittil. Ikke egentlig vanskelig, bare mange vendinger. Den har for av grønn prikkete bomull og mellomlegg av Vliselin H630. Jeg lærte masse underveis, og morsomt var det! Det som er litt kjipt er at den ikke ser hemsydd ut, så det er ingen som spør om jeg har sydd den selv - he, he! Det har ikke blitt tid til å ta "vanlige! skrytebilder, men her er den i allefall "in action"

De obligatoriske bunadsbildene var ikke så lett å få knipsa i år (de er vel egentlig aldri det..). Åsa vet definitivt best selv når hun vil være med på bilde og ikke, og Eline er nesten for flink til å posere (det blir en smule unaturlig). Så de beste bildene fra den store dagen ble tatt på trampolina.
Eline har en festdrakt med historisk sus; den sydde min oldemor til mormor av en avlagt herrebukse (!) under 2.verdenskrig. Den er brodert etter inspirasjon fra en Hulda Garborg festdrakt med det som var å oppdrive av broderingsgarn, noe om gjør at den har litt forskjellige farger på uike blomster. Og min mormor brukte den som 6.åring på 17.mai frigjøringsåret 1945! Stor stas at Eline kan bruke den opp igjen! Også Åsa sin bunad/festdrakt er gjenbruk. Den hadde min mamma da hun var liten, og den er det mrmor som har sydd. Som dere skjønner kommer jeg fra en familie med stolte sytradisjoner. Min mormor jobbet som sømmerske, og hun er veldig glad for at jeg har funnet fram symaskina!

søndag 16. mai 2010

To til og til lykke med morgendagen landsmenn!


Ettersom jeg var så godt i siget med lueproduksjonen i går laget jeg to til før vi dro på lunsjbesøk hos tante og Borwin. De seks første luene var mest "guttete" så Borwin fikk en av dem, men jeg hadde lyst til å lage noen mer "jentete" varianter til Nora og Oda som også skulle komme. Nora og Oda er tremeningene til jentene og Borwin. Luene passet og så ut til å falle i smak! I dag har det vært fiksedag både ute i hagen og inne før 17.mai. Eline Mathea og jeg har vært på plantasjen og kjøpt litt planter og 17.mai servietter. Så nå skulle en tro at alt var klart til den store feirngen.. Vi vi blir 10 store og små til middag her i morgen ettermiddag så det skal bli koselig. Det er bare et men.. Jeg har ikke strøket noen av bunadsskjortene enda, og jakka som Åsa-mor skal ha på er bare halvsydd.. Så det er mulig det blir senkveld! Men det hører med.

Håper alle får ei fin feiring i morgen!

lørdag 15. mai 2010

Seks luer før frokost :-)


Våknet med en usedvanlig stor lyst til å sy i dag. Klipte endel luer i går kveld (før jeg så Avatar på DVD med mannen) og var veldig spent på hvordan de ville bli! Jeg har brukt Kokalals geniale luemønster og sybeskrivelse som ligger her. Med så god hjelp var det ingen sak å sy en lue eller seks. I mønsteret står det at den passer fra ca 3 til 7 år, og jeg har laget både en litt større og en litt mindre variant, så får vi se om de passer dem de er tiltenkt etterhvert. Stoffer er jny-design. De blå med aper og løver er ganske tynn jersey som passer fint til tynne sommerluer.

torsdag 13. mai 2010

Same, same, but different!


Det har vært stille her på bloggen de siste par ukene. Jeg har puslet med noe småtteri, men ikke så mye å blogge om foreløpig. Kan si det sånn at jeg ruger på et litt avansert prosjekt som ikke er helt i mål enda. Samtidig har vi hatt mye annet på programmet også med hus, hage og besøk. I går kveld fikk jeg akutt behov for å lage noe som ble raskt ferdig, så da sydde jeg disse to buksene som begge skal gies bort. Den ytil venstre er sydd etter mønsteret som heter Hupsis trikåbyxa fra Ottobre 1/2009. Men livet har bred ribb i stedet for innsydd strikk. Synes Ottobremønstrene har så morsomme navn ;o) Den til høyre er laget med utgangspunkt i Meedom form 1, men beina er gjort bredere/rette nederst og livet er ganske mye lavere enn Meedom. Enda ser jeg de kunne vært videre nederst for å få den pose-effekten jeg egentlig ønsket.. Ja,ja. Neste gang. Begge buksene er str 86 og skal sendes i posten til henholdsvis Leo og Odin som begge har fylt 1 år for ikke lenge siden. Håper de passer!

mandag 3. mai 2010

Om å jobbe best under press

Det høres kanskje litt rart ut, men jeg har funnet ut at jeg syr best når jeg har en tidsfrist på meg - selv om syingen kun er hobby og et overskuddsprosjekt for min del. Det er uansett sånn at jeg alltid har flere planer i hodet enn jeg har tid til å sette ut i livet. Og av og til kan alle syplanene virke litt lammende. Hvor skal man begynne liksom..? Jeg snapper stadig opp enda flere ideer og prosjektene under planlegging blir stadig flere. Og da er det lett å glemme at jeg ikke har tid til å sy "alt". Et eksempel på noe jeg egentlig hadde tenkt at jeg bare måtte la være å tenke at jeg skulle sy var toalettmapper til jentene. Det går jo fint an å kjøpe noen også, liksom. Men så, når jeg kom hjem fredag kveld etter å ha vært på kurs i Stavanger hele forrige uke og fant ut at Eline skulle på overnatting i barnehagen i dag. Og hun hadde jo ikke noen toalettmappe stakker.. Så da fikk jeg testet oppskriften på firkantmapper likevel :o) Sybeskrivelsen fant jeg her Sykroken.net.
Mappene er tilpasset de glidelåsene jeg hadde i hus, den største er sydd av et stykke på 30 x 40 cm, den minste av en bit på 25 x 30 cm. Glidelåsene skal være like lange som den korteste siden. Inni har jeg brukt en gammel "voksduk" (sånn en som ikke er voksaktig) med prikker fra Kid. Som fòr mellom lagene har jeg brukt et tynt fleecepledd fra jysk. Var morsomt og sy. Skal se det blir fler etterhvert :o)